Kuchnia ze smakiem

Jabłecznik królewski

Składniki

Sposób przyrządzenia

Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy, dodając po jednym jajka. Do jednolitej masy dodajemy, sypiąc przez sito, obie mąki i proszek, wyrabiamy ciasto. Większą część wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, dokładnie wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy konfitury, oprószamy cynamonem, na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach około 45-50 minut.
 

Ocena przepisu

Czas przyrządzenia Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 6083

Dodany przez :

p0mid0r

p0mid0r

Data dodania: 2009-05-30

Zobacz także:

Zdjęcia

Jabłecznik królewski
p0mid0r#

Dodane przez:

p0mid0r

2009-05-30
Jabłecznik królewski
p0mid0r#

Dodane przez:

p0mid0r

2009-05-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Tagi

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Jabłecznik królewski

!dorcia#

!dorcia

2012-10-23 20:03:26

To znowu ja:) jabłecznik jest pyszny, delikatne ciasto maślane mięciutkie a w nim delikatne jabłuszka, trzyma się wszystko kupy, kawałki (mimo, że jeszcze ciepłe) kroją się bez problemów. Posypałam cukrem pudrem ale pewnie z lukrem byłoby pyszniejsze bo to ciasto nie jest zbyt słodkie (tyle ile trzeba, mąż zachwycony), ale to dobrze, mają królować jabłka (a tych za dużo nie słodziłam). Posypałam cukrem pudrem. Pyszne:)dziękuję za przepis wpisałam go do swojego domowego zeszytu:)z pewnością powtórzę:)
!docia#

!docia

2012-10-23 19:36:04

Wygląda pięknie, pachnie cudownie a jak smakuje napiszę jak spróbuję:)
!mała#

!mała

2010-03-18 10:46:55

ok

2010-03-06 18:25:55

Ciekawy jabłecznik z lukrem

2010-01-29 17:39:27

wygląda smakowicie ,,,a ja bardzo lubię ciasta z jabłkami

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone ZjedzTo.pl 2008-2013