Kuchnia ze smakiem

Kasza jęczmienna z sosem

Opis

Można podawać z sałatką z młodej kapusty.

Składniki

kasza

  • kasza jęczmienna mazurska 1 szklanka
  • woda 2 szklanki

Sposób przyrządzenia

Marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Smażymy na oleju.
Solimy i pieprzymy. Wlewamy 1 szklankę wody i wrzucamy kostkę, mieszamy aby się rozpuściła. Całość się lekko poddusza aby było miękkie. Jeśli zrobi się zbyt gęste to dolewamy przegotowanej wody.

Kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.

Wysypujemy kasze na talerz i polewamy sosem z warzywami.
 

Ocena przepisu

Czas przyrządzenia Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Ile porcji Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 6399

Dodany przez :

serafina

serafina

Data dodania: 2009-07-17

Zobacz także:

Zdjęcia

Kasza jęczmienna z sosem
serafina#

Dodane przez:

serafina

2009-07-17
Kasza jęczmienna z sosem
serafina#

Dodane przez:

serafina

2009-07-17
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Tagi

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Kasza jęczmienna z sosem

2009-08-04 09:12:08

a ja bym zrobiła zasmażkę, aby zagęścić sos, wtedy będzie bardziej zawiesisty i lepiej będzie przylegał do kaszy :)

2009-07-19 20:08:27

serafina: co to jest to na zdjęciu takie brązowe ? Takie kawałki w sosie, wygląda mi na kawałki grzybów.

A tak a propos to taka kasza ugotowana i podana z grzybami i sosem spod tych grzybów jest doskonała, teraz zaczyna się właśnie sezon i pojawiło się już na targu sporo grzybów
!OlaSz#

!OlaSz

2009-07-18 13:45:50

kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa, ma dużo błonnika, mikroelementów, a przede wszystkim to węglowodan złożony, a nie prosty, więc lepiej wpływa na organizm, polecam pyszne danko :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone ZjedzTo.pl 2008-2013