Kuchnia ze smakiem

Kiełbasa z mięsa króliczego

Składniki

  • mięso z królika b/k 1 kg
  • słonina 150 g
  • saletra 1 g
  • sól 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • szczypta cukru
  • pieprz do smaku
  • jelito cienkie

Sposób przyrządzenia

Mięso drobno pokroić, wymieszać z solą i saletrą, ułożyć na misce, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Następnie mięso razem ze słoniną przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, dodać mąkę ziemniaczaną i inne przyprawy, około 1,5 szklanki przegotowanej, letniej wody i dokładnie wyrobić. Osłonki napełniać ciasno masą, wiązać sznurkiem małe wianki, następnie kiełbasę lekko obsuszyć i uwędzić. Przed podaniem kiełbasę parzyć około 20 minut w prawie wrzącej wodzie. Kiełbasa jest nietrwała i nie należy jej przechowywać.
 

Ocena przepisu

Czas przyrządzenia Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 4033

Dodany przez :

danusia19671

danusia19671

Data dodania: 2010-02-05

Zobacz także:

Zdjęcia

Kiełbasa z mięsa króliczego
danusia19671#

Dodane przez:

danusia19671

2010-02-05
Kiełbasa z mięsa króliczego
Kiełbasa z mięsa króliczego
mala4#

Dodane przez:

mala4

2011-01-16
Kiełbasa z mięsa króliczego
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Tagi

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Kiełbasa z mięsa króliczego

2012-03-12 15:24:31

Ale się uśmiałem, jak tą kiełbasę parzyć ?
!darek#

!darek

2012-01-17 19:45:37

a jak słojik zawekował to by sie popsuło
!frugo#

!frugo

2011-07-11 19:12:14

a jak zrobic kabanosy z królika

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone ZjedzTo.pl 2008-2013