Kuchnia ze smakiem

Obwarzanki drożdżowe

Składniki

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i częścią mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałej, przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, białka ubite na pianę, śmietanę i olejek waniliowy. Zagnieść ciasto, kiedy wszystkie produkty zostaną połączone, dodać roztopioną margarynę lub masło. Wyrabiać dalej, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić
na kawałki, uformować wałeczki grubości palca i zwinąć w obwarzanki. Posmarować rozbitym jajem, posypać cukrem i ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni.
 

Ocena przepisu

Czas przyrządzenia Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Ile porcji Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 7469

Dodany przez :

Trishelle

Trishelle

Data dodania: 2008-01-25

Zobacz także:

Zdjęcia

Obwarzanki drożdżowe
monika4#

Dodane przez:

monika4

2010-03-19
Obwarzanki drożdżowe
Obwarzanki drożdżowe
alaaa#

Dodane przez:

alaaa

2010-05-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Tagi

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Obwarzanki drożdżowe

2008-12-30 17:26:28

Mozna dodac maku i tez sa bardzo dobre, ale nie mielonego tylko normalnego i posiekane drobniutko rodzynki

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone ZjedzTo.pl 2008-2013