Kuchnia ze smakiem

Smalec domowy z mięsem

Składniki

  • słonina 5 kg
  • łopatka wieprzowa 1,5 kg

Sposób przyrządzenia

Słoninę pokroić w drobną kostkę, mięso pokroić na kawałki. Rozdrobniony tłuszcz włożyć do garnka.
Tłuszcz wytapiać na wolnym ogniu, by wytapiał się niezbyt szybko do momentu, gdy skwarki zaczną nabierać lekko złotawego koloru. Wytopiony tłuszcz odcedzić, zlewając go do wymytych kamiennych garnków.Mięso z łopatki przekręcić przez maszynkę, dodać do smalcu. Gdy smalec zastygnie uszczelnić pergaminem i przenieść do piwnicy. Skwarki z tłuszczu zużyć do kraszenia potraw.
 

Ocena przepisu

Czas przyrządzenia Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Ile porcji Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 2642

Dodany przez :

danusia19671

danusia19671

Data dodania: 2010-02-07

Zobacz także:

Zdjęcia

Smalec domowy z mięsem
danusia19671#

Dodane przez:

danusia19671

2010-02-08
Smalec domowy z mięsem
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Tagi

Komentarze

Do przepisu na: Smalec domowy z mięsem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone ZjedzTo.pl 2008-2013