Kuchnia ze smakiem

Budyń

Budyń

Budyń nieodmiennie kojarzy się ze słodkim deserem, który umila nasze kulinarne życie. Przy wszystkich swoich zaletach jest bardzo łatwy do przyrządzenia i chyba największy nawet laik powinien sobie z nim poradzić. Niegdyś jedynymi dostępnymi smakami tego słodkiego deseru była wanilia, malina, bądź truskawka. Dziś mamy do wyboru cały arsenał najróżniejszych smaków, wśród których znaleźć można na przykład marchewkowy czy grzybowy. Każdy powinien znaleźć budyń, który najbardziej będzie odpowiadał jego kubeczkom smakowym.

Budyń oparty jest na produktach mlecznych. Jego skład zasila skrobia, która nadaje deserowi jego charakterystyczną, półpłynną konsystencję. Skrobia spełnia także rolę zagęstnika. Warto napomknąć, że skrobia dodawana jest najczęściej pod postacią ziemniaczanej lub pszennej mąki, co może okazać się dość przydatną informacją dla osób, które postanowiły wykonać budyń samodzielnie. Oczywiście możemy zaopatrzyć się w niezbędne półprodukty i w kuchennych pieleszach spróbować otrzymać słodki deser, jednakże o wiele prostszym i szybszym sposobem jest kupno budyniu w proszku. Dzięki odpowiedniej ilości ciepłego mleka i kilku chwilom gotowania (pamiętajmy o częstym mieszaniu!) otrzymamy słodką przekąskę.

Każdy amator kulinariów wie, że na smak potrawy ma wpływ sposób, w jaki ją podano. A czyż budyń może wyglądać bardziej apetycznie niż w ładnym, misternie zdobionym, szklanym pucharku? W tymże naczyniu możemy połączyć smak budyniu z kisielem, układając naprzemiennie kilka warstw niniejszych deserów. Oczywiście kisiel może być zastąpiony przez owocową galaretkę. Tego typu eksperymenty zaowocują powstaniem niesłychanie apetycznej przekąski, która rozbudzi nasze podniebienie. Oprócz tego budyń możemy polać sokiem, bądź owocowym przecierem. Ta opcja dobrze się sprawdzi szczególnie przy waniliowych i śmietankowych smakach. Do reszty warto dodawać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe albo czekoladę. Budyń posłuży nam za nadzienie do czekoladowych naleśników, a także spełni się jako wypełnienie drożdżowych bułeczek. Warto wspomnieć, że wiele smacznych kremów sporządzanych jest właśnie na bazie budyniu.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/wonderstory/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Data dodania 2012-10-31

Czas przyrządzenia1,2 godz   Ile porcji20

Ocena:

Ciasto kruche z jabłkami

Ciasto kruche z jabłkami

Data dodania 2012-10-31

Czas przyrządzenia1,2 godz   Ile porcji20

Ocena:

Sernik

Sernik

Data dodania 2012-06-26

Czas przyrządzenia2 godz   Ile porcji16

Ocena:

Gruszki w sosie

Gruszki w sosie

Data dodania 2011-07-23

Czas przyrządzenia0,5 godz   Ile porcji4

Ocena:

Kremowe ptysie

Kremowe ptysie

Data dodania 2011-07-23

Czas przyrządzenia1,4 godz   Ile porcji4

Ocena:

Owocowe babeczki

Owocowe babeczki

Data dodania 2011-06-28

Czas przyrządzenia1,3 godz   Ile porcji4

Ocena:

Sernik uniwersalny na biszkopcie

Sernik uniwersalny na biszkopcie

Data dodania 2011-06-28

Czas przyrządzenia2 godz   Ile porcji4

Ocena:

Biszkopt z ananasem

Biszkopt z ananasem

Data dodania 2011-06-28

Czas przyrządzenia3 godz   Ile porcji4

Ocena:

Eklerki z kremem krówkowym

Eklerki z kremem krówkowym

Data dodania 2011-06-24

Czas przyrządzenia1,1 godz   Ile porcji4

Ocena:

Karpatka

Karpatka

Data dodania 2011-05-15

Czas przyrządzenia1,3 godz   Ile porcji20

Ocena:

Orzechowiec

Orzechowiec

Data dodania 2011-05-13

Czas przyrządzenia2 godz   Ile porcji20

Ocena:

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Data dodania 2011-04-05

Czas przyrządzenia1 godz   Ile porcji12

Ocena:

Knedle z bananami

Knedle z bananami

Data dodania 2011-03-04

Czas przyrządzenia0,7 godz   Ile porcji4

Ocena:

Krem Stefana

Krem Stefana

Data dodania 2011-01-23

Czas przyrządzenia0,4 godz   Ile porcji4

Ocena:

Ciasto francuskie z truskawkami

Ciasto francuskie z truskawkami

Data dodania 2010-08-14

Czas przyrządzenia0,8 godz   Ile porcji4

Ocena:

Cytrynowo-wiśniowy deser

Cytrynowo-wiśniowy deser

Data dodania 2010-05-28

Czas przyrządzenia0,5 godz   Ile porcji24

Ocena:

Masa do rurek

Masa do rurek

Data dodania 2010-04-14

Czas przyrządzenia0,5 godz   Ile porcji24

Ocena:

Przekładany piernik

Przekładany piernik

Data dodania 2010-04-14

Czas przyrządzenia0,8 godz   Ile porcji24

Ocena:

Przekladaniec rodzynkowy

Przekladaniec rodzynkowy

Data dodania 2010-04-02

Czas przyrządzenia1 godz   Ile porcji24

Ocena:

Budyń na cieście francuskim

Budyń na cieście francuskim

Data dodania 2010-03-03

Czas przyrządzenia2 godz   Ile porcji24

Ocena:

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone ZjedzTo.pl 2008-2013